24
Жов

УКРАЇНСЬКИЙ ІНСТИТУТ ПРЯМОЇ ДЕМОКРАТІЇ ДОЛУЧИВСЯ ДО РОБОЧОЇ ГРУПИ З ПИТАНЬ ЗАКОНОДАВЧОГО ВПРОВАДЖЕННЯ ІНСТРУМЕНТІВ ПРЯМОЇ ДЕМОКРАТІЇ (НАРОДОВЛАДДЯ)

Під головуванням Першого заступника голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука відбулось перше засідання робочої групи з питань законодавчого впровадження інструментів прямої демократії (народовладдя), як одного із основних програмних напрямків Президента України.

Захід відбувся 24 жовтня 2019 року у стінах парламенту.

У зустрічі взяли участь народні депутати України профільних комітетів, представники Центральної виборчої комісії України та Міністерства цифрової трансформації України, а також наукової юридичної спільноти.

Учасники робочої групи обговорили основні напрямки діяльності, а також питання з організації робочого процесу. Окрім того, було затверджено, що ГО «Український Інститут Прямої Демократії» спільно з Інститутом законодавства Верховної Ради України будуть відповідальні за розробку, на базі напрацювань робочої групи, відповідних законопроектів з імплементації народовладдя, а також працювати над питаннями організації, забезпечення та опрацювання пропозицій учасників робочої групи.

Голова ГО «Українського інституту прямої демократії» Павло Куфтирєв під час своєї доповіді представив концепцію впровадження прямої демократії в Україні, продемонстрував вже існуючі напрацювання Українського Інституту Прямої Демократії з даного питання, а також розповів учасникам зустрічі про досвід Швейцарської Конфедерації та Князівства Ліхтенштейн.

У свою чергу Член правління ГО «Український інститут Прямої Демократії» Борис Малишев доповів про розроблені фахівцями Інституту законопроекти та зміни до Конституції України у сфері народовладдя, які передбачають впровадження таких інструментів прямої демократії, як: народна законодавча ініціатива, народне вето та процедура відкликання народних обранців.

Наступне засідання робочої групи відбудеться найближчим часом.