10
Чер

Що таке референдум?

Що таке референдум? Це право громадян поставити під сумнів будь-який закон, навіть схвалений парламентом і запропонувати обговорити його всією країною. Для цього потрібно протягом ста днів з дня публікації закону зібрати п’ятдесят тисяч підписів. Тим самим в Швейцарії саме народ грає роль політичної опозиції.
– А можна конкретний приклад?
Звичайно!
Наприклад, недавно громадяни заборонили уряду купувати в Швеції нові винищувачі для потреб ВПС. Нові податки, захист тварин, сімейне законодавство – всі ці та багато інших питань обговорювалися на референдумах саме на вимогу громадян. Тому в Швейцарії законодавці завжди повинні працювати, знаючи, що народ уважно стежить за ними!

Референдум впливає на роботу швейцарської демократії, змушуючи парламентаріїв спочатку випускати закони, з якими буде згодна більшість громадян.
– Референдуми проводяться тільки в Швейцарії?
Ні, така можливість існує і в інших країнах світу.

Наприклад, референдуми проводяться в багатьох країнах в разі необхідності змінити конституцію – правда, без попереднього збору підписів! В Ірландії та Данії, наприклад, громадяни на референдумах вирішували питання, пов’язані з ЄС.

Отже, референдум – це прекрасний спосіб залучати громадян до управління країною і контролювати політиків!
https://www.swissinfo.ch/rus

Michele Andina/ Bruno Kaufmann