21
Лис

АКТИВНА РОБОТА З ВПРОВАДЖЕННЯ ПРЯМОЇ ДЕМОКРАТІЇ В УКРАЇНІ ПРОДОВЖУЄТЬСЯ


Чергове засідання робочої групи з розробки проектів законів з питань народовладдя відбудось сьогодні, 21 листопада 2019 року, у стінах парламенту під керівництвом Першого заступника Голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука.

Учасники приступили до обговорення здійснених напрацювань щодо концепції впровадження такого інструменту прямої демократії, як референдум.

Так, експерт Борис Малишев доповів про основні положення підготовленого ГО «Український Інститут Прямої Демократії» спільно з Інститутом законодавства Верховної Ради України проекту Закону України «Про всеукраїнський референдум».

Під час жвавого обговорення, учасниками зустрічі були висловлені пропозиції та зауваження до положень законопроекту. Зокрема, найбільш обговорюваним стало питання предмету всеукраїнського референдуму, а також щодо кола з яких питань може проводитися референдум враховуючи світову практику та існуючі приклади.

Окрім того, відбулась дискуссія довколо питання впровадження механізму електронного голосування, його співвідношення з голосуванням у паперовому вигляді та забезпечення інтероперабельності (прийнятності) результатів дистанційного та безпосереднього голосування. У свою чергу, голова ГО «Український Інститут Прямої Демократії» Павло Куфтирєв запропонував долучити до консультацій професора Роберта Кріммера, який є визнаним світовим фахівцем з впровадження e- Governance, у тому числі й е-голосування.

За результатами зустрічі, учасники домовились до наступного засідання робочої групи опрацювати проект Закону України «Про всеукраїнський референдум» з урахуванням дисскутивних питань та приділити особливу увагу процедурним питанням.